Natuurontwikkeling Uitlandse Polder

De Uitlandse polder ligt ten zuidoosten van Callantsoog en is een belangrijke buffer voor het naastgelegen Zwanenwater. Voor het inrichten van het natuurgebied worden nieuwe watergangen gegraven en bestaande watergangen verbreed. Ook worden bestaande stuwen en dammen verwijderd en nieuwe stuwen en dammen aangebracht. Met alle uit te voeren werkzaamheden moet rekening gehouden worden met de hoge natuurwaarden van het gebied. Mede daarom gebruikt J. Koper & Zn. BV de nieuwste technieken in GPS machine besturing. Hiermee hebben de kraanmachinisten continu het 3D positie model op hun beeldscherm in de cabine. De graafbewegingen worden hiermee geoptimaliseerd en transportbewegingen tot een minimum beperkt.

De werkzaamheden bestaan onder andere uit:
- Het verrichten van ca. 46.000 m³ grondverzet;
- Het aanbrengen van 8 duikers;
- Het aanbrengen van 6 stuwen;
- Het aanbrengen van 1 houten loopbrug;
- Het aanbrengen van ca. 1.200 m¹ afrastering met 5 poorten;
- Het steken en planten van ca. 50.000 st. helmplanten.

Door gebruik te maken van de nieuwste technieken wordt het gebied weer historisch teruggebracht naar de oorspronkelijke polder
anno 1600. Het waterpeil zal opnieuw gereguleerd worden, waardoor uitdroging van het natuurgebied wordt voorkomen. De nollen (heuvelachtig/glooiend landschap) die op bepaalde percelen gerealiseerd worden en de afgeplagde percelen (waarbij de voedselrijke bovengrond wordt afgegraven) geven planten, die het liefst groeien in een voedselarm milieu weer een kans om zich te ontplooien. Er komt een wandelpad vanaf de Uitlandseweg dwars door het gebied langs de Zijperzeedijk naar de Zuidschinkeldijk. Halverwege kan men van het uitzicht genieten op de gerealiseerde uitkijkduin.

Kijk hier op de site van Natuurmonumenten voor meer informatie over dit project.
MEER FOTO'S

  • De Kibbel 1a
    1693 NW Wervershoof

Over Ons

J. Koper & Zn. BV is een gespecialiseerd bedrijf werkzaam in de grond-, weg- en waterbouw. Wat van oorsprong is begonnen met bagger- en beschoeiingswerkzaamheden is uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf in het uitvoeren van civieltechnische werkzaamheden.

© Copyright 2022 J. Koper & Zn. B.V.